Популярни публикации

петък, 14 август 2009 г.

Вежди Рашидов:"Полезно и приятно е жените наоколо да са повече !"

Рашидов готви на жена си яхния от дръжки на патладжан !

Ревността е табу за Вежди и Снежа !

Министърът на културата си има вкъщи денонощно джипи !



Вежди и Снежа - елегантна светска двойка
Булфото
Новият министър на културата Вежди Рашидов винаги следва златното правило: полезно и приятно е жените наоколо да са повече. Така е и в кабинета му, който представи миналата седмица - красавиците с нежни имена преобладават. Известният скулптор е всепризнат кавалер, с което печели симпатиите на Евите, но най-добре се чувства в компанията на една от тях - красивата и чаровна лекарка Снежана Бахарова.
"И най-умните мъже се женят. Аз съм нагледен пример за това. И сега мога да ви кажа: "Сбогом на свободата!", възкликна прочутият бохем и майстор на малката пластика на 20 септември преди близо 3 години, когато се врече във вярност до гроб на жената, която обича. Сякаш все нея е търсил - в песните на майка си Кадрие Лятифова, след игрите с кучето Рубенс, в тайните си сравнения с Микеланджело, по време на така наречения възродителен процес, та до зенита на славата си.
Запознават се преди 14 години на юбилея на бизнесмена Борислав Дионисиев. Но доста време им трябва, за да направят решителната крачка. "Това е дълъг период, достатъчен да опознаеш себе си и другия и да се вгледаш в бъдещето. Животът не е чак толкова безкраен, за да се наслаждаваш само на една форма на съществуване. И без това живеехме като семейни и най-после решихме да прекратим маниакалността да се чувстваме като гаджета. Когато хората имат общи разбирания и цели, трябва да узаконят съжителството си. Така ще съхранят нещо, което в един момент много лесно може да бъде счупено.
Бракът е залог
че връзката е отишла крачка по-напред", казва скулпторът. А лекарката допълва: "Количествените натрупвания трябва да преминат в ново качество. Когато си в зряла възраст и си преминал през предишен опит, е по-лесно да осъзнаеш това."
За да направи предложението, Вежди се спира на класическия вариант, защото е безотказен. Подарява на докторката пръстен с диамант и само дето не пада на колене. Сред свидетелите е и майка й, която е по-съгласна дори от булката за сватбата. "Докато не ти поиска ръката от мен вкъщи, няма да те дам!", нарежда бъдещата тъща, докато не вижда ритуала с очите си. Кумовете са петима - трима приятели на Вежди от Турция и двама от България, Боби Дионисиев и Чавдар Чернев. А медения си месец младоженците прекарват в Анталия. Бракосъчетанието е римейк и за двамата.
"След като имах две внучки и след като дъщерята на моята любима бе на път да ме направи още веднъж дядо, време беше да отида да садя цветя в Драгалевци", смее се Вежди. Децата им от предишните бракове приемат спокойно ситуацията и не само че не са изненадани, а дори се надявали да го направят по-рано. Затова с удоволствие стават шафери. Вадим, синът на Вежди, е завършил Художествената академия и по онова време все повече се задържа в ателието на баща си, облечен в неизменния работен гащеризон. Сега е на 35, има рекламна и строителна фирма, но все още рисува. "Случва се да правим заедно изложби по света. Успява да издържа семейството си и да не е зависим от мен", гордее се таткото.
Гергана, дъщерята на Снежа, е на 25. Учи маркетинг в УНСС, но и работи. Била е водеща навремето в Би Ти Ви, а сега е в друга телевизия.
"Вадим и Гергана са в перфектни отношения още от първия ден, в който се познаваме. Той тогава беше на 21, а тя на 10. Израснаха заедно. Имаме традиция и до днес да се събираме веднъж седмично вкъщи. Мисля, че сме хубаво семейство", споделя Снежа. И добавя, че с бившите си съпрузи се разбират нормално и цивилизовано, защото и двамата са се оженили, когато са били на по 20.
"Когато един брак е изконсумиран и има общо дете, се запазва търпимост и благоприличие. Важно е, че синът ми държи балансирано поведение и към мен, и към майка си. Иначе най-важното в една къща е да има спокойствие. Постигнах го със Снежа", категоричен е Вежди. Темата ревност е табу, а за това
кой е тарторът
в семейството, не спорят
Вежди гледа на нещата по-глобално, а докторката обича да изпипва всичко до последния детайл. Така че поговорката "Жената е вратът, а мъжът - главата" май е вярна. Карат се по дребни поводи - защо той е разхвърлял, след като тя е оправила. Спорят и за градината. Тя обича цъфтящите китки, а той държи всичко да е класическо изчистено. Другата грижа са кучетата - той ги прехранва, а тя държи да са стройни и слаби. В началото Снежа се обижда и цяла седмица не му говори - крие се някъде и плаче. Накрая се разбират, че когато има любов, лошата дума може да се пропусне покрай ушите. Пък и не бива да се извиняваш на всяка крачка.
"Живял е и е видял повече от мен, аз се движа в по-затворен кръг", коментира Снежа.
Д-р Бахарова, естествено, е лекуващият лекар на министъра, който не е по-различен от другите пациенти от силния пол. "Като всеки мъж е много страхлив. Когато кихне, си мисли, че умира", смее се лекарката.
В кухнята обаче той е бог, цар господар. Обича да е сам, а тя след това влиза само да почисти. Чрез кулинарията Вежди се разтоварва и твърди, че е цяла наука и философия на живот. Петмез, локум и подправки си пазарува от Турция, защото е табиетлия. Смее се, че поръчва на едро и му ги карат с камион. Министърът знае рода си до пето коляно. Дедите му произхождат от Люлебургас. Били са селяни, отглеждали са основно тютюн. Наричали майка му Кадрие Лятифова, известна певица на турски и български народни песни, Славея на Родопите. Организирала е самодейни състави в Димитровград, Хасково, Кърджали. Днес в града, който избра сина й за депутат, има на нейно име улица, паметник, детски хор, театър. Кадрие си отишла на 32 при катастрофа, когато Вежди е на 11. Но именно от нея запомнил няколко рецепти, а свещената е яхния от дръжки на патладжан. Понеже били много бедни, мама Кадрие не хвърляла дръжките на моравия зеленчук, когато правела имам баялдъ, а ги запазвала за следващо готвене.
Баща му бил миньор в Смолянско и брат му отрано подхванал същия занаят. Наложило се Вежди да живее в сиропиталище в хасковското село Студен кладенец. Малцина оттам станали лекари и инженери, а той избрал скулптурата. Кандидатствал в Художествената гимназия, но се провалил първата година. На втората взел пари от джоба на баща си, за да се яви на изпитите, спал в София на гарата. Оказал се между 65-те късметлии. После в Художествената академия е първи по бал за скулптура, втори - за илюстрация. Като завършва през 1978-а, печели конкурс за асистент. След 10 години преподаване заради лошия му характер го изхвърлят от академията.
"Услуга беше това, накара ме да се концентрирам в ателието", коментира единственият българин, продавал редом с Модилиани. 12 години наред никой не знае, че негови творби са подредени до тези на Арман, Сезар, Пикасо и Дали. Почитател на родопския скулптор бил самият Сезар. Той не знаел къде е България, но казвал: "Щом Испания има един Ел Греко, защо България да няма един Ел Турко?" Така че всеки заслужава съдбата си и семейното щастие, което е свещено.
Людмила ПЪРВАНОВА/Вестник "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com