Популярни публикации

събота, 13 юни 2009 г.

Орхан Шабан:"Хасковските минерални бани-модерен европейски курорт !"модерен европейски курорт

Кметът на Хасковските минерални бани Орхан Шабан: Изграждаме инфраструктурата на един модерен европейски курорт

Минералната вода тук е уникална, такава има само в Карлови вари, казва Шабан

[12-06-2009] от Елена Иванова

Орхан Шабан

Инж. Орхан Шабан е роден през 1972 г. в село Сърница, община Хасковски минерални бани. Завършил е Висшия минно-геоложки институт в София през 1997 г. През 2008 г. завършва семестриално право. Член е на ДПС от 1996 г. Бил е областен председател на Младежкото ДПС (МДПС) в Хасково. До 2006 г. е зам.-председател на МДПС на национално ниво. Член е на Централния съвет на ДПС. Владее английски, руски и турски език. Специализирал е във Франция и САЩ.

- Г-н Шабан, управлявате вече трети мандат община Минерални бани. Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте досега?

- С риск да прозвучи доста нескромно бих определил досегашното си кметуване като доста успешно. Направихме решителни крачки към подобряването на качеството на живота в общината. Много се гордея, че успяхме да разрешим проблемите с питейната вода в 6 села от община Минерални бани. В Караманци, Сърница, Боян Ботево, Сираково, Ангел войвода и Колец успяхме да изградим системи за допълнително водоснабдяване и да решим трайно и напълно проблема с питейната вода. Изградихме и канализация за отпадни води в пет от тези села, като проектите са средно за 1,5 млн. лева за всяко от населените места.

Успяхме по програма САПАРД да асфалтираме всички общински пътища, за което изразходвахме около 4 млн. лева. Имаме и много реализирани проекти съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Успяхме да изградим и първата в общината пречиствателна станция в с. Сърница, която е за около 1 млн. евро по програма ФАР.

- Какви ще бъдат приоритетите ви през 2009 година?

- Предстои ни защита на още много проекти по оперативните програми. Имаме много важен проект за пречиствателната станция на отпадни води в общинския център Минерални бани. Той е на стойност около 15 млн. лева и е съвместен с Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Имаме подобен проект и за с. Караманци, който също се изгражда със съдействието на екоминистерството. В Минерални бани ни предстои ремонт на училището с 1 млн. лева по проект с МРРБ.

Ние сме първата община в Южен Централен район, която получава целеви средства за училищата от оперативна програма. Всички населени места в общината кандидатстват и за финансиране по програмата за развитието на селските райони. Лимитът ни там е 13 млн. евро. Основният приоритет оттук до края на мандата ще бъде развитието на общинския център. Освен проекта за училището кандидатстваме и за 1,5 млн. лева за допълнително водоснабдяване с питейна вода на Минерални бани. 300 000 евро ще дойдат по програма за повишаване на административния капацитет и повишаване на квалификацията на работещите в общината.

В селата Караманци и Сърница, където вече е изградена напълно канализацията, ще кандидатстваме за асфалтиране, като общата сума е около 4 млн. лева. 6 млн. се надяваме да спечелим за канализацията в с. Брястово. До месец ще бъде готов и ще внесем проектът за 6 млн. лева за пълна подмяна на водопреносната мрежа за питейна вода в Минерални бани. Подготвяме и един много амбициозен проект за изграждането на воден атракцион в Минерални бани, с аква-център, с водни пързалки и басейни. Там също ще са ни необходими около 6 млн. лева.

Сред приоритетите са още пълната рехабилитация на парка и довършването на реставрацията на римската крепост "Свети дух". Тя вече е наполовина готова благодарение на добрата ни съвместна работа с хасковската промишлено-търговска палата по вече завършен проект. Така че спокойно мога да кажа, че целият ни лимит за проекти по програмата за развитие на селските райони до 2013 г. вече е изчерпан.

- Общината е известна с това, че привлича много средства от външни източници. Как го постигате?

- От 2003 г. избрахме една много правилна стратегия за привличане на средства от проекти и от външни източници. Оттогава досега почти винаги приключваме годината с 300 процента повече усвоени средства от отпуснатите от държавата. Например за миналата година имаме 3 млн. лева от държавата и 500 000 лв. заложени собствени приходи. Но успяхме да отчетем 10 млн. лв. изпълнен бюджет. Ключът е изготвянето на качествени проекти. А за това трябват квалифицирани хора и финансови ресурси.

Още през 2003 г. успях да убедя общинския съвет всички целеви средства, които получаваме за капитални ремонти, да отиват за проектиране. Защото с 150-200 хил. лева не можеш да изградиш дори 200 метра път. Но можеш да ги вложиш в един добър проект. И да направиш един добър проект за 10 млн. лева. А когато има проекти, идват пари от еврофондовете. Първо идваха от предприсъединителните програми, после и по оперативните програми на Евросъюза. Гледаме в перспектива и се опитваме да гледаме изпреварващо на развитието си. Като имаме предварително проекта, средствата идват навреме и резултатите не закъсняват.

- Водата на Минерални бани е уникална. Но като че ли курортът не е развит достатъчно...

- Нашата вода наистина е уникална. Тя е много богата на сяра, която я прави много успешна за лечението на болестта бюргер и на много други артериални заболявания. Единствената по този химичен състав вода в Европа е в Карлови вари, Чехия. Ние сме побратимени с тази община и се надяваме да усвоим много от техния опит в развитието на европейски и световен балнеокурорт. Наистина засега не сме развили дори и една малка част от капацитета на Минерални бани.

Но точно сега водим решителната битка за полагане на инфраструктурата на курорта. Като обновим парка, като решим проблема с питейната вода и пътищата, като направим едно модерно улично осветление, инвеститорите ще дойдат. И сега имаме голям инвеститорски интерес, но хората питат предимно за инфраструктурата. Иначе лечебната вода в Хасковските минерални бани е с голям дебит - 25-35 литра в секунда. А за един хотел със 100 легла е необходим дебит 3 литра в секунда. Общо взето, пълният капацитет на курорта е за изграждането на 100 хотела с по 100 легла. Или с други думи, вода има достатъчно - за около 10 000 легла.новинар

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com