Популярни публикации

вторник, 17 ноември 2009 г.

Вежди Рашидов подкрепя с две ръце и всичките си правомощия талантливите,които трябва да са по-богати - така,както е,примерно в Америка !

Министърът на културата замисля мощни реформи в театрите !

Вежди: Нелина е по-интересна от Макбет !

Лениви артисти разочароват Рашидов !


Истинската национална култура се прави от личности като писателя Антон Дончев и художника Емил Стойчев, каза вчера Вежди Рашидов в сутрешния блок на БНТ. Министърът призна, че мечтае големите ни автори да бъдат преведени на много езици и че е време най-великите от тях да се включат в надпреварата за Нобеловите награди. "Това ще накара целия народ да стане по-горд", мотивира се Рашидов. После се похвали, че подопечното му министерство и екипът му "са имали дупето" да прокарат нов проектозакон в парламента и да вкарат още два закона, които би трябвало да минат - за меценатството и за конфликта на интереси. "Ако, не дай си Боже, Любомир Левчев стана министър на културата, той няма правото да пише стихове. Ако мъжът е директор, а жена му - актриса, се развеждат, защото нямат по закон правото да творят. Това е абсурдна история. Този закон не само че не работи, но и пречи. Не бива творците, хората, които произвеждат духовен продукт, да бъдат таксувани като производители на хладилници."
Вежди обаче не скри недоволството си от това, което се случва в повечето театри. "От всички изкуства само те още са в социализма. Държавата им плаща - едни се скъсват от игране, други лежат и всички получават поравно. Време е да излязат реално на пазара - каквото изработиш, каквото посееш, това да пожънеш и да изядеш.
Не сме равни хората, не сме еднакви. Това веднъж завинаги трябва да го разберем".
Вежди подкрепя с две ръце и всичките си правомощия талантливите, които трябва да са по-богати - така, както е, примерно в Америка.
"Направих обиколки на няколко театри. Навсякъде се установиха дребни или недребни, едри или малки поражения. Това са бели, които са ставали. За две-три представления на година има щат от 70 човека. Това са нашите пари. Татяна Лолова, която боготворя, е на 70, но пълни салоните с целия си талант и чар.
Но никой няма да закрива театри. Пазарът е много особена история. Страшно нещо. Пущаш всички талантливи хора и той казва кои от тях ги има и кои ги няма. Както в пластичните изкуства. Навремето всички викаха "На нас социализмът ни пречи да се изявим, ние сме страхотни, гениални". Вече 20 години всички ходят с едни папки по парижките улици, но много малко галерии ги предпочитат", коментира Вежди мераклиите за слава.
Рашидов разкри, че с Христо Мутафчиев, шеф на съюза на артистите, вече умуват над реформите в театъра и непрекъснато се консултират с актьорите, режисьорите и другите творци в храмовете на Мелпомена. "Нека те да определят какви да бъдат реформите и какъв живот искат да имат. Не съм специалист по всичко, не мога да взема мерки и решения, ако хората не кажат точно как трябва да стане. Но държавата не трябва да абдикира. Тя казва: "Ето ви салона, ето ви тока, ето ви телефона, ето ви субсидия за проекти, дайте една хубава пиеса. Да, "Макбет" ще играят, "Макбет" обаче сигурно няма да напълни ямболската зала, защото там им е повече до Нелина, отколкото до него. Но държавата трябва да застане зад сериозния спектакъл и да го субсидира, независимо че е губещ". Вежди обаче призова артистите да тръгнат и по селата, да гастролират, където могат, за да "станат живи". "В момента са лениви", убеден е той. После Вежди поетично сподели, че хората на изкуството са хора, които материализират и продават сълзите си, смеха си, радостите си, мъките си, чувствата си.

ВС / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com