Популярни публикации

сряда, 1 юни 2011 г.

"Само с теб на сцена - с концерт за контрабас и глас" е офертата на Суна, дъщерята на Йълдъз Ибрахимова и Али Динчер, отправена към световноизвестната

19-ото издание на театралния фестивал събира куп звезди

Йълдъз просълзява с цигански романси

Открива "Варненско лято" с любимите песни на мъжа си Али Динчер

Йълдъз открива довечера с цигански романси, Бах и Гершуин

"Само с теб на сцена - с концерт за контрабас и глас" е офертата на Суна, дъщерята на Йълдъз Ибрахимова и Али Динчер, отправена към световноизвестната й майка. 15-годишната тийнейджърка, която вече е в пуберклуба, сервира изненадата на Йълдъз с най-категоричен и безапелационен тон. Това разказа великата певица вчера в морската столица. Тази вечер тя открива с грандиозен концерт в конгресния център международния театрален фестивал "Варненско лято". Това е първото й толкова голямо участие в родината след смъртта на Али. Неслучайно тя ще изпълни най-любимите цигански песни на съпруга си и парчета на Гершуин, който той е слушал до последно. "В този коварен и жесток свят на страшни болести е добре, че музиката я има, и съм щастлива, че мога да бъда в нея", призна Йълдъз Ибрахимова. Нейната Суна продължава традицията - от 7 години свири на пиано и учи контрабас в най-престижното училище в Турция.

Довечера Йълдъз ще отвори гърлото си "четири октави" с камерния оркестър с диригент Ганчо Ганчев, а в пъстрата програма са включени Бах и Римски-Корсаков. Тя обаче не е аджамия в театъра, така че няма изненадани от избора на селекционерите. Преди доста години Ибрахимова се появи в прочутия спектакъл на покойния професор Филип Филипов "Унизените и оскърбените" в Народния. След това обра овации в "Индже", скандалната постановка на авангардистката Възкресия Вихрова. "Тогава се научих как да се движа, как никога да не стоя закована на сцената, да танцувам и да се рея сред публиката", сподели абсолютната звезда на българския, турския и на световния джаз. Топкритик в Щатите пък написа за нея: "Гласът й ухае на театър." "Новото поколение се върна към музиката на АББА и към хитовете на нашата младост от 80-те години", беше категорична Йълдъз. Според нея сегашната поп музика е изчерпана от съдържание и лишена от чувството любов. "А вечното е качествено и се слуша във всички времена", каза Йълдъз Ибрахимова.
След като е отказала серия от участия в САЩ заради траура, Йълдъз неотдавна е била на гастрол в Израел и в Киргизия, която се оказала модерна страна, чието общество сваля шапка пред музиката и пред всички изкуства. Следващата й премиера е през лятото - на албума "Балканотолия 2" с песни на три поколения. "Балканотолия 1" излезе през 1997-а. Веднага след морския си гастрол Йълдъз лети за Турция.
19-ото издание на "Варненско лято" обещава абсолютно триумфален афиш, в който музиката е издигната в култ, коментира артистичният директор Цветана Манева.
Милчо Левиев и Вики Алмазиду възраждат блясъка на Панчо Владигеров от 20-те и 30-те години. С тях излиза и баш актьорът цигулар Ицко Финци с текстове на великия Райнхард. Гилдията чества проф. Красимир Спасов за 70-ия му рожден ден и го аплодира след "Както ви харесва", новото му представление в Армията по класическия превод на Валери Петров.
Тази година родните и международните звезди играят във Варна, София и за първи път в Русе. Край морето арената на екшъна е в драматичния, кукления, ФКЦ, в Археологическия музей и в най-новата галерия "Графити", подходящо място за модула "Шоукейс", витрина на мобилни български продукти.
Българската селекция на театроведа Асен Терзиев се откроява под мотото "Игра по инстинкт". За втори път гостува Националният театър на Румъния с хит на Раду Африм. Варна се отчита с ораторията "Проклятието на Фауст" с гост-диригент Амори дьо Клозел. "Три сестри" на Армен Джигарханян на държавната трупа в Русе е сред гвоздеите. Билетите за постановките са по 10, 12, 15 и 18 лева. Между тях са "Карнавал.com" на Василена Радева за Младежкия, "Зимна приказка" на Маргарита Младенова за "Сфумато", моноспектакъла на Мариус Куркински "Български разкази", неговата "Отворена брачна двойка" за Театър 199, "Под контрол" на Младен Алексиев, "Зад канала", "Суматоха" на Боян Иванов в "София".
В паралелната програма ще бъде завъртян и феноменалният филм "Пина" за легендарната танцьорка на режисьора Вим Вендерс.
Албена АТАНАСОВА
Кръстина МАРИНОВА

в ст / With Me : Abdurrahman

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com