Популярни публикации

понеделник, 20 април 2009 г.

Йълдъз Ибрахимова се завърна с незабравимо шоу

Зала "България" посрещна звездата на две републики

Йълдъз игра кючек и хоро

Джаз легендата пя като чучулига и "Ориент експрес"


Йълдъз зареди залата с положителната си енергия
БУЛФОТО
Йълдъз Ибрахимова предизвика невероятен фурор в столичната зала "България" в нощта преди Великден. Звездата на джаза танцува кючек, чарлстон и криво садовско хоро в такт 33/16-и. От ВИП местата я аплодира посланикът на Турция в София Мехмед Гюджюк.
"Една звезда изгря! Къде ли? Ами в зала "България". Кога? Снощи. А коя беше? Е тука вече скромността ме кара да замълча, сещайте се...", това е написала в интернет форум тийнейджърка, за първи път присъства на изпълнения на Йълдъз и я откри за себе си.
Голямата джаз певица на България и Турция не бе правила концерт у нас след смъртта на съпруга си - политика Али Динчер. Завърна се с незабравимо шоу, а освен това накара всеки от присъстващите да се почувства като изгряваща звезда. Дали заради концерта на "Де Фаз" обаче, или заради празниците зала "България" не бе достатъчно пълна за концерт от такава класа. Но онези, които дойдоха, са късметлии. Йълдъз се раздаде и направи нещо наистина изключително.
Магнетичната певица още с появяването си на сцената разтърси почитателите с уникалния си глас, който препуска през четири октави. Тя прави с него каквото си поиска - пя като кавал и флейта, като "Ориент експрес", като мъж, като жена и чучулига, а цялата зала опита да пее като Йълдъз.
"Разделям ви мислено на две половини, едните ще ми пригласят на ниските тонове, а другите на високите. Но трябва да се стараете, защото правим запис на живо и всичките ще влезете в "Златен диск", инструктира ги певицата, преди да подкара шеговитата "Тръгнало е Джоре дос" акапелно. И тогава не само прошарените фенове, а и въпросните тийнейджъри си пуснаха не само гласа, но и целия ентусиазъм, дремещ в тях и очакващ само повод да бъде проявен.
Звездата представи програма от Бах, Моцарт, Пиацола, турската класическа музика, образци от българската и турската народна музика, поднесени като импровизации за глас, пиано, канун и ней. Заедно с нея излязоха музикантите виртуози Хакан Токер, Тахир Айдоглу и Бългън Джаназ.
"Канунът е стар струнен инструмент, напомнящ цимбал, който се използва предимно в турската класическа музика. Ней пък прилича на нашия кавал, но е с един отвор по-малко и е изработен от тръстика. Има 9 раздела като човешки гръклян. Използва се предимно в източната религиозна музика и датира от 5000 години преди Христа. На него са свирили шумерите", обясни солистката. А след това смая присъстващите с още едно чудо. Йълдъз помоли да й дадат случаен телефонен номер, виртуозът Хакан Токер транскрибира всяка цифра в ноти и окончателно взеха акъла на меломаните с нещо изумително, което нарекоха "интерактивна импровизация".
Музикантите гостуваха в България по покана на "София мюзик ентърпрайсиз", а някои от представените песни ще бъдат включени в новия албум на Йълдъз Ибрахимова Back To My Love, издаден от "Вирджиния рекърдс".
Людмила Първанова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com