Популярни публикации

петък, 29 май 2009 г.

Победа на ДПС

7 юни, 20.00ч.: Победа на ДПС

Политическа фикция с немалки шансове да се превърне в реалност

Иво Христов

Иво Христов

ДПС води в сондажите за евровота, довери ми един приятел. Повярвах му, макар че е социолог. Несериозно е да се коментират слухове, ще речете. Принципно съм съгласен, но сериозно ли е да се коментира стъкмистика? Не, нали? Тъкмо с това ни заливат агенциите напоследък. В годините на соца слуховете често бяха по-достоверни от официалната информация. В ерата на пиара и социологическите манипулации слуховете си остават по-здравословна провокация към мисълта от наукоемките лъжи.

Спомнете си драматичната вечер на 20 май 2007 г. Изборният прощъпулник на ГЕРБ. Тогава бебе Бойко не посегна към микрофоните, а ги загърби обиден. Предредили го с пресконференциите. Темето на Станишев лъщеше ослепително, след като Доган му отстъпи правото да говори първи. В 20.00 ч резултатите оставаха неясни, ДПС май водеше, сетне нещата се понаредиха, но финалното подреждане: ГЕРБ, БСП, ДПС бе някак смутолевено. Доган рече от трибуната, че "ДПС няма интерес да е първа сила". Прозвуча като премерено политическо великодушие към опонентите. Демек не потенциалът е кът, а интересът е друг. Тъй беше тогава, но дали това остава вярно и днес?

Две години по-късно ГЕРБ вече не е политически девствена формация, а Доган междувременно надмогна остатъчния си политически свян. Знайно е, че ниската избирателна активност е в изгода на ДПС. Преди две години тя беше 28.60%. През юни тя едва ли ще е по-голяма. Омерзението от политиката е в апогея си. Нивото на дебатите е под санитарния минимум. Митингите на социалистите пустеят. Харизмата на Борисов прегоря. Сините и жълтите вече са в червената книга на застрашените видове. "Атака" показва мускули, но това е още една причина за мобилизация на ДПС. Да не подценяваме и възмутително високите заплати на евродепутатите, които ще възгещисат хиляди пенсионери да се разходят до урните.

Потенциалът е налице. Остава да видим дали Доган има мотивацията за победа. Отговорът е "да". ДПС изживя трудни моменти след мистериозната смърт на Ахмед Емин в сараите на Сокола. Мнозина съзряха в случая възможност Доган да бъде изместен от играта. Заченат в лабораториите на ДС, днес той е по-силен от своите създатели, което закономерно ги смущава. Опитаха, но не успяха.

Победата на евроизборите е императив за ДПС по няколко причини. Тя би затворила политически казуса "Емин", който вече бе приключен юридически. Победата би дала силен аргумент на Турция в преговорите й с ЕС. Зер, вече има страна-член, България, в която де факто турска етническа партия печели избори в демократичен вот. При победа ще нарасне тежестта на ДПС в Анкара и Брюксел, а партията ще легитимира геополитическата си роля, която отдавна тихомълком играе. Най-подир победата на евроизборите е предмостие към добро представяне на националните избори през юли, на които ДПС се стреми към блокираща квота.

Да, победата на Доган може да стимулира повече българи да се разходят до урните през юли, но това далеч не е сигурно. Тя обаче със сигурност ще засили "Атака" и ще направи още по-трудно съставянето на мнозинство в центъра, ако приемем, че в двата края на националистическата дъга са ДПС и "Атака". Тогава Доган ще стане неизбежен партньор. ЕС не ще националистите, но ще преглътне ДПС.

Та затова депесарските тенори съживиха угрозата от нов възродителен процес, с половин уста допуснаха коалиция с ГЕРБ, а по мегданите в Делиормана Доган събира хиляди, които правоверният печат превръща в десетки хиляди. Не щеш ли, точно сега и мюфтиите взеха да вопият срещу "негативизма" спрямо исляма.

Победата на ДПС на евровота ще промени коренно ситуацията преди парламентарните избори. Всички днешни проекции на политическите настроения за юли 2009 не отчитат психологическия фактор след нощта на евроизборите. Те ще остареят вечерта на 7 юни.

Парламентарната кампания ще се превърне в националистическа говорилня. Унизените БСП и ГЕРБ ще изпаднат в ступор. Обърканото гражданство ще се покръсти в истеричния национализъм на "Атака", който единствен дава просто обяснение на неволите му. Националистическата треска ще покачи електоралния градус на Сидеровата формация за сметка на попарената ГЕРБ. Подяден от националистите, Бойко Борисов ще трябва да изостри антидепесарската си реторика, което допълнително ще мобилизира електората на Доган. Лидерът на ДПС правилно е разчел, че победа на евровота гарантира успех и на изборите за национален парламент. Очертава се креслива кампания за вота на 5 юли, която рискува да заглуши всеки разумен разговор за извеждане на страната от моралната и икономическа криза. Гузните политици на прехода отдавна не са в състояние да изговорят истината. Пустословието от евровота ще отстъпи място на истерията. А след истерията?

Победата на евроизборите е императив за ДПС по няколко причини - вътрешни и международни.

Снимка: Импакт прес груп

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com