Популярни публикации

събота, 4 юли 2009 г.

Културна интеграция и междуетническа толерантност !

ПИСАТЕЛЯТ МЮМЮН ТАХИР – ДОКТОР ПО ФИЛОСОФИЯ !

Вчера в СУ „Св. Климент Охридски” се проведе публична защита на дисертацията на Мюмюн Тахир „Културна интеграция и междуетническа толерантност”.

След убедителна аргументация от страна на Мюмюн Тахир, Специализираният научен съвет по философия при ВАК му присъди образователната и научната степен доктор по философия.


Основният акцент на представения дисертационен труд е интензификацията на процеса на културната интеграция на етническите общности в българското общество чрез формиране на интегрираща идентичност в контекста на европейската перспектива на България.

Главната теза се основа на идеята за интегрираща идентичност като европейска формула за интензификацията на процеса на културната интеграция като адекватна публична политика.

Нейното основно ядро се състои от общ набор от ценности, които ни свързват, въпреки различията ни.


Дисертационният труд на Мюмюн Тахир е първото самостоятелно и цялостно изследване върху интензификацията на културната интеграция на етническите общности чрез формиране на интегрираща идентичност.

Разкрити са възможностите на публичните политики в това отношение.

Въведено е за първи път в научно обръщение и дефинирано понятието интегрираща идентичност.

Предлагат се конкретни философски идеи и практически механизми за формиране на интегрираща идентичност и интензификация на процеса на културна интеграция.


„При написването на своя дисертационен труд бях воден от стремежа да се обобщят факторите, предпоставките, в крайна сметка и проблемите пред съжителството на етнокултурните общности в рамките на българската нация.

Той, написан на попрището жизнено в средата, благодарение на което в нея е отразен и жизненият ми опит като учител, журналист, писател, общественик е обърната изцяло към българското общество и би могла да се казва и „Животът ни заедно” – една трудна съвместимост, постигната не спонтанно „от само себе си”, а с помощта на постоянни целенасочени усилия, които можем да определим като културните политики на българското общество в процеса на отварянето му към Европа и света.

Съвместният живот между представителите на различните етноси предполага и усвояването на сравнително новите морални територии, чиято граница е очертана от въпросите как просто да живееш с другите, правейки се, че не ги забелязваш и игнорирайки ги от своите жизнени пространства, а да зачиташ техните традиции, специфичен начин на живот и светоглед, същевременно да не пренебрегваш своите”, каза за в. „Кърджали хабер” доктор Мюмюн Тахир.

http://www.kircaalihaber.com/Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com