Популярни публикации

вторник, 2 юни 2009 г.

Срещу политическия монопол върху историята: другият разказ за майските съпротиви на турското население през 1989 г.

Асоциацията на студентите по социология, Катедра „Социология”, Философски Факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Български хелзинкски комитет и Центърът за култура и дебат ”Червената къща” представят:

Срещу политическия монопол върху историята: другият разказ за майските съпротиви на турското население през 1989 г. – двадесет години по-късно
четиридневен семинар и филмови прожекции

По време на събитието предстои да бъдат изгледани и изслушани поредица документални и архивни филми и записи, а също така и откъси от всички художествени филми след 1989 г., като те ще бъдат коментирани от самите сценаристи, режисьори и актьори - преки участници в миналите събития, от различен произход и с различни биографии. Те споделят преживявания и впечатления от уникалната си позиция на централен обект на практикуваните по онова време репресивни политики. С участието на изследователи и аналитици на събитията от 1989 г., голяма част от които са преподаватели от Философски и Исторически Факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Втората част на семинара е на 30 май (събота) от 10.00 ч. до 17.30 ч. и на 31 май (неделя) от 10.00 ч. до 14.00 ч. в 65-та аудитория, Ректорат, Южно крило, СУ „Св. Климент Охридски”.

Повече информация за събитието:
Семинарът ще обсъжда демократичната съпротива на легалните турски неформални организации в България като част от общата съпротива срещу комунистическия режим в страната в периода 1988 - 1989 година. Акцент в дебата ще бъде играта на „котка и мишки” между централната власт и неформалните организации в контекста на репресивния характер на режима с неговия агентурен апарат, идеологическата пропаганда, обработване на общественото мнение чрез разпространение на слухове, насилствено експулсиране, провокиране на масово изселване, жестоки репресии и т.н. Целта е да реконструира събитията около осъществяването на най-масовия протестен акт в България по времето на социалистическия режим след селските бунтове от 50-те години на миналия век. Ще бъдат изгледани и изслушани поредица документални и архивни филми и записи, а също така и откъси от всички художествени филми след 1989 г., като гости на семинарите ще бъдат самите сценаристи, режисьори и участници от всички тях. Друга част от участниците в семинара са преки участници в събитията, от различен произход и с различни биографии. Те ще споделят преживявания и впечатления от уникалната си позиция на централен обект на практикуваните по онова време репресивни политики. В семинара и дебатите ще участват и изследователи и аналитици на събитията от 1989 г. от Философски и Исторически Факултет на СУ.
В програмата на семинара са предвидени представяне на малкия на брой документални и игрални филми от периода 1994-2001 година – “За едното име” /1995, реж. Мария Траянова/, ”Гори, гори огънче” /1995, реж. Р. Петкова, сцен. М.Томова/, “Технология на злото” /2001, реж. и сцен. Татяна Ваксберг/, “Откраднати очи” /2003, реж. Р. Спасов, сц. Н. Терзиева/, последвани от разговор с авторите за мотивите им да направят филмите им. Михаил Груев, Алексей Кальонски, Евгения Иванова, Искра Баева, Евгения Калинова, Азис Бей ще представят книги за “Възродителния процес ”. Акцент ще има и върху представяне в аудиоформат на интервютата от 1988/1989 г. на българските секции на ББС, Дойче Веле, Радио Свободна Европа с турските ни съграждани, правозащитници, общественици , благодарение на които международната общественост узна за престъпните действия на тоталитарния режим на Тодор Живков.

Ще присъстват и гости от Турция (живеещи от 20 години в Бурса, Анкара, Истанбул, Чорлъ), участници в съпротивата срещу Възродителния процес и в някогашните организации като „Демократичната лига”, „Виена 89”, „Независимото Дружество за защита правата на човека” /НДЗПЧ/ и Мюсюлмански стачен комитет: Авни Велиев (Дружеството за подкрепа „Виена 89” (единственият нереабилитиран българин), Мустафа Юмер ( Демократичната лига за защита правата на човека /ДЛЗПЧ/), Сабри Искендер (Демократична лига за защита правата на човека), Али Мустафа Хюсеинов (Демократична лига за защита правата на човека), Хайретин Алиев Йостюрк (ДЛЗПЧ), Юсуф Бабечки (ДЛЗПЧ), Ибрям Рунтов (Мюсюлмански стачен комитет), д-р Ахмет Местан (Асоциация на изселените в Белене), д-р Хавва Пашова (героиня на филма “Възможни разстояния” , реж. Иглика Трифонова). Българската група ще бъде представена от журналист, уволнен от БТА заради отказ да изпраща кореспонденции в духа на възхвала на преименуването от Пазарджик; журналисти, свидетели на действията на репресивния апарат в Кърджали по време на Голямата екскурзия; учител от Бургас, потърсил през вестници да отправи закъсняло покаяние за вината си; лекар, отказал да изпълни служебния си дълг за спасяване живота на турчин. Покана за участие е отправена и към журналистите Румяна Таслакова (дългогодишен директор на радио Дойче Веле), Юлиана Методиева (гл. редактор на с-ние „Обектив”), Даниела Горчева (гл. редактор на с -ние “ Диалог”), Нихал Йозерган (кореспондент на БНР), Пламен Даракчиев (секретар на “Подкрепа”, коресподент на “Народна младеж” 1985-1988 г. в Кърджали), Стойко Стойков (журналист, в -к „Шипка”, Хасково), Пламен Асенов (журналист, Кърджали), Лили Тодорова (кореспондент на БТА в Пазаджик, уволнена заради несъгласието си да пише пропагандни текстове за “ В ъзродителния процес”), Вилдан Байрамова (журналист, Кърджали), Станимир Трифонов (режисьор, директор на Студия “Време”), Нери Терзиева, Румяна Петкова (режисьор), Малина Томова (сценарист, “Гори, гори огънче”), Мария Траянова (режисьор “За едното име”), Иглика Трифонова (режисьор, “Възможни разстояния” ), Татяна Ваксберг (режисьор и сценарист - “Технология на злото”) , Радослав Спасов (режисьор, “Откраднати очи”).

Автори на книги и изследователи: доц. Ибрахим Ялъмов (ректор на Висшия Ислямски институт), Лиляна Александриева (кинокритик, събрала уникален архив с интервюта на активисти от 1988/1989), проф. Майя Грекова (Философски Факултет на СУ), доц. Евгения Калинова (Исторически Факултет на СУ), доц. Искра Баева (Исторически Факултет на СУ), гл. ас. д-р Алексей Кальонски (Исторически Факултет на СУ), д-р Михаил Груев (Исторически Факултет на СУ) , доц. Евгения Иванова (Нов български университет), Антонина Желязкова, Михаил Иванов (Нов български университет), Красимир Кънев (председател на Български хелзинкски комитет), Деян Кюранов (Център за либерални стратегии), доц. Лиляна Деянова, доц. Петя Кабакчиева (kатедра “Социология”, СУ), Илона Томова, Светла Иванова, Валери Стоянов.

Eто и подробна програма на събитието:
23 май (събота)
Червената къща, Червена зала

Модератори – Михаил Иванов (съветник на президента Желю Желев по етническите и религиозни въпроси, както и студент от Асоциацията на студентите по социология)

10.00 ч. -10.10 ч. – Кратко представяне на съдържанието и идеята на събитието

10.10 ч. -11.10 ч. – Прожекция на документални филми и интервю с Нери Терзиева

11.10 ч. -13.00 ч. – Разкази на гостите, дебат върху филма, въпроси и мнения от публиката (с участието на Лиляна Александриева (кинокритик)

13.00 ч. -14.30 ч. – Обедна почивка

14.30 ч. -15.20 ч. – Прожекция на филма “За едното име” (1990 г., реж. Мария Траянова)

15.20 ч. -17.30 ч. – Разкази на гостите, дебат върху филма, въпроси и мнения от публиката

24 май (неделя) 2009
Червената къща, Червена зала

Модератори – Деян Кюранов , както и студент от Асоциацията на студентите по социология

15 .00-15.05 ч. – Въвеждащи думи на модераторите

15.05-15 .55 ч. – Откъси от филма “Гори, гори огънче” (1995, реж. Р. Петкова, сцен. М. Томова)

15.55-17.00 ч. – Разкази на гостите, дебат върху филма, въпроси и мнения от публиката (с участието на д-р Михаил Груев (Исторически Факултет на СУ)

17 .00-17.20 ч. – Кафе пауза

17.20-19.00 ч. – Разкази на гостите, въпроси и мнения от публиката

30 май (събота) 2009
65-та Аудитория на СУ „Св.Климент Охридски”

Модератори – проф. Мая Грекова и гл. ас. д-р Алексей Кальонски, както и студент от Асоциацията на студентите по социология

10.00-10.05 ч. – Въвеждащи думи на модераторите

10.05-10.55 ч. – Прожекция на филма “Технология на злото” (2001, реж. и сцен. Татяна Ваксберг)

10.55-13.00 ч. – Разкази на гостите, дебат върху филма, въпроси и мнения от публиката

13.00-14.30 ч.– Oбедна почивка

14.30-15.20 ч.– Oткъси от филма “Откраднати очи” (2003 г., реж. Р. Спасов, сцен. Н. Терзиева)

15.20-17.30 ч. – Разкази на гостите, дебат върху филма, въпроси и мнения от публиката

31 май (неделя) 2009
65-та Аудитория на СУ „Св.Климент Охридски”

Модератори – Красимир Кънев (председател на Български хелзинкски комитет и един от малцината граждани, изпратили през 1988 г. обширни доклади за нарушените права на турците до Амнести интернешенъл), както и студент от Асоциацията на студентите по социология

10.00-10.05 ч. – Въвеждащи думи на модераторите

10.05-10.55 ч. – Прожекция на филма “Възможни разстояния” (2003 г., реж. Иглика Трифонова)

10.55-12.00 ч. – Разкази на гостите, дебат върху филма, въпроси и мнения от публиката (с участието на д-р Хавва Пашова – героиня на филма “Възможни разстояния”)

12.00-12.20 ч. – Кафе пауза

12.20-13.50 ч. – Разкази на гостите, въпроси и мнения от публиката (д оц. Евгения Калинова и д оц. Искра Баева, Исторически Факултет на СУ )

13.50-14.00 ч. – Заключителни думи на модераторите

23 май (събота) 2009, 10.00 ч. до 18.00 ч.
24 май (неделя) 2009, 15.00 ч. до 19.00 ч.
Червена зала
Вход свободен

http://www.redhouse-sofia.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com