Популярни публикации

понеделник, 1 юни 2009 г.

20 години от Майските събития в Медовец

18:28
30.05.09

Отбелязаха 20 години от Майските събития в Медовец


Традиционният възпоменателен митинг-събор, посветен на жертвите на възродителния процес, се проведе в Медовец. Стотици жители на селото, членове и симпатизанти на ДПС присъстваха на честването на 20 години от Майските събития. Официални гости на събора бяха кандидатът за евродепутат Емине Гюлестан, депутатите Йордан Цонев и Четин Казак, Джейхан Ибрямов – зам.-председател на МДПС, Рушен Риза – член на Централния съвет на ДПС, областният председател на ДПС – Варна ,Ерджан Себаатин, общинският председател на ДПС – Варна, д-р Янко Станев, представители на партията в местната власт в областта, директори на институции и ведомства и др.

Трупа на драматичен театър “Назъм Хикмет” – Разград, изнесе пред множеството, изпълнило площада, въздействащ и емоционален спектакъл, изтръгнал бурни аплодисменти, като поанта за финала.
“За двадесети път се събираме, за да отдадем почит на жертвите, които даде село Медовец, да изкажем нашите съболезнования на близките и роднините им. И да заявим твърдо, че тези времена няма и не могат да се върнат. Защото ние с вас даваме подкрепата си за ДПС - партията, която се бори за нашите права”, каза в словото си кметът на Дългопол Светльо Якимов. Той акцентира, че за последните четири години с помощта на депутата Йордан Цонев в Медовец са вложени 5 500 000 лева държавни средства в инфраструктура, канализация, осветление. Якимов напомни на медовчани, че след концерта ще бъде направена първа копка на спортна зала и училищен стол за децата от СОУ “Назъм Хикмет”.

23 годишната Емине Гюлестан от Момчилград разказа пред присъстващите, че е дете на репресирани родители и когато е била на две години са били изгонени от родния им град, защото баща й си е позволил да говори на турски с пациентите си. “Там долу в Родопите има хора със сходни истории. Има много общо между Кърджали, Момчилград и Медовец”, бяха част от думите на Гюлестан. От своя страна в словото си депутатът Четин Казак наблегна, че тя е живото доказателство, за това което ДПС е постигнало през последните 20 години, откъде са тръгнали, какво са преживели и къде са достигнали. “Съумяхме да преодолеем омразата и болката и да я превърнем във воля за съзидание, във воля за един по-щастлив живот в нашата родина”, обобщи Казак.

В обръщението си депутатът Йордан Цонев каза, че голяма част от българския народ не си дава ясна сметка какво точно представляваха Майските събития – един мирен протест на част от българските граждани в защита на правото им на избор. “Правото на избор, което е дадено на всеки човек от Бога. Правото да избираш религията си, езика си, обичаите, името си, начина си на живот. Те бяха потъпкани по един безобразен начин от един самозабравил се режим. И срещу това бяха протестите. Протести с голи ръце, без лоши помисли, но с гордост в душата и със смелост. В цял свят народите почитат като герои борците за свобода. Но всяка борба за свобода започва от борбата за правото на избор”, бяха думите на Цонев. Той обобщи, че няма нищо по-неразумно от това да не разбираш, че богатството е в различието.
Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на разстреляните на 27 май 1989 година Шакир Шакир и Назифе Хасан. “Никога не трябва да забравяме тази дата. Тя е за нас нова история и трябва да остане в паметта ни”, каза кметът на Медовец Исмаил Халил.

/versia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com