Популярни публикации

сряда, 24 юни 2009 г.

105-годишната Фатме Еминкехайова от рудоземското село Чепинци

На 105 години баба Фатме се кани да гласува

Публикувана: Вторник, 23-и Юни 2009, автор: Валентин Хаджиев

На 105 години баба Фатме се кани да гласува

Автор: Валентин Хаджиев

Баба Фатме с китка в ръка ще отиде до урните

"Старостта вече ми пречи да се моля на Аллах по 5 пъти на ден и това мира не ми дава", казва 105-годишната Фатме Еминкехайова от рудоземското село Чепинци. Силно религиозната баба ходи на джамия от 5 годишна. Тя е може би човекът, който е отправял най-много молитви - близо 200 000 пъти за целия си живот. Наследниците й също са религиозни мюсюлмани.

Данните на служба ГРАО в Рудозем сочат, че столетницата е родена на 15 май през 1904 година, и е най-възрастният жител на Смолянска област. За последния й рожден ден областният управител д-р Петър Фиданов и кметът на Чепинци Хайри Брахимбашев я почетоха с дарове - цветя, родопско одеяло и торта, а тя ги покани да дойдат и на следващия й рожден ден.

Баба Фатме уверява, че ще иде да пусне бюлетина на 5 юли за 41 народно събрание.
Не е пропускала нито един вот през живота си, понеже го смята за свое задължение, но на първите евроизбори от немощ не успя да иде до урните.

Допреди няколко месеца столетницита се е чувствала в идеално здраве, но паднала и си счупила крака. От тогава несъзнателно е занемарила религиозните си обязаности, което е безпокои. "Много малко неща помня от детството си, малка останах сирак и ме е гледал кой ли не", казва баба Фатме. За да не берат грижа да нея, близките й я омъжили ненавършила 15 години за доста по-възрастен мъж. Той починал и я оставил с четири деца сама, разказва 74-годишната й снаха Хайрина Брахимбашева. Бабата се е родила в съседното на Чепинци село Оглед. Живяла 7-8 години при роднини в различни селища, докато се задоми.

"Сама ни отгледа, голяма бедност беше, след като баща ни почина", спомня си сина й Исеин, който също се оженил за 12 години по-голямата от него Хайрина.
"Беше бригадирка в кооперацията и не съжалявам че е по-голяма от мене", отбелязва Исеин. Майка му баба Фатме има 7 деца, защото родила още 3 от втори брак. След като овдовяла, била с 4 деца и се омъжила отново. Новият избраник бил с една ръка и едно око. Вторият й съпруг пострадал като ерген, понеже на една сватба му избухнала бомба в ръцете.


Столетничката знае, че има 16 внуци, но правнуците и праправнучетата не знае колко са. "Пръснати сме, дори има в Германия, Турция и Испания и не можем да се преброим", разправят близките. В момента баба Фатме живее при сина си Исеин и снахата Хайрина. "Храни се с каквото ядем и ние, но най-много харесва киселото мляко", обяснява Хайрина. И сега не може без него и е основната й храна. Цял живот съм яла, каквото си произведа - фасул, картофи, мляко, месо, но винаги домашно, обяснява баба Фатме. И не защото много й се работило по двора, а по простата причина, че никога не е имала достатъчно пари да купува от магазина. Близките й твърдят, че не е боледувала през живота си и не ходи на лекар дори на тези години. "Никога не сме я виждали да повишва тон, нито на децата си, нито на непознати, много кротка и работлива жена", казват Фейме Моллова и Сафие Велковска от селото. Другарките й са минали 70-те години, но пред нея са като внучки.


Когато те се родили, баба Фатме имала вече 7 деца и два брака.
20 години работила към АПК-то в село Чепинци. През останалото време се е грижела за къщата, децата и внуците. Допреди 5-6 години копала градините на фамилията.
Не е е ходила през живота си под определен час на работа. Ориентирала се е по слънцето - щом изгрее, започвала да се труди, щом залезе - почивала. Тя дори не познава часовника, а сега не знае кои пари са валидни. "Може да й дадеш банкнота от 10 години и за нея все е пара", шегуват се внуците й. Според бабата дълголетието й се дължи на това, че е многодетна майка и че яде кисело мляко.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com