Популярни публикации

неделя, 7 юни 2009 г.

Юсеф Дакак - младото лице на ДСБ

Юсеф Дакак - младото лице на ДСБ

От Теодор Войников • Jun 1st, 2009

На мнозина в България словосъчетанието „млад политик” звучи като оксиморон. „Политиката е мръсна работа” е най-честият аргумент, с който младите хора в България си правят самоотвод от активно участие в обществените дела. Аполитичността в наши дни е примамлива. Хората изтъкват факта, че не членуват в партия или не гласуват като белег на неопетненост и едва ли не морално превъзходство. И не осъзнават, че така се отдалечават още повече от бленуваното гражданско общество.

Затова решихме да ви запознаем с един човек, за когото политиката е шанс да промени България към по-добро.

Юсеф Дакак е усмихнат и интелигентен. Той е само на 25 години, но владее четири езика и е на четвърто място в листата на ДСБ за евроизборите. Разговаряме с него за дясното пространство, надеждите, заложени в „Синята коалиция”, и предстоящите избори за Европейски парламент.


Доверието в българските политици е достигнало точката на замръзване. Как един млад човек като вас се престраши да влезе в политиката?

Още от малък за мен политиката винаги е била страст. Това е мястото, където можеш да приложиш своите виждания за развитието на страната – стига да си в екип с хора, които ги споделят. Затова изборът на ДСБ като политическа сила, за която да работя, беше естествен за мен. Израснал съм в семейство на антикомунисти, на истински демократи, семейство, в което никой не е членувал в БКП. За политиката са нужни морал, смелост и компетентност – все неща, които всеки член на ДСБ притежава.

Що се отнася до доверието, съвсем естествено е то да бъде напълно изгубено, предвид разочароващото управление на тройната коалиция. Притеснително е, че повечето млади хора изобщо не се интересуват от политика – това означава, че те не вярват във възможността сами да изградят бъдещето си. Надявам се, че моят пример ще бъде показателен и ще промени поне отчасти това мислене. Кандидатурата ми за евродепутат е ясен знак, че в България все пак има партии, които дават шанс на младите и мислещи хора.

Мнозина от сегашните управленци са изцяло продукт на предишната обществена и политическа система. Част от днешните проблеми произлизат от това, че комунизмът като начин на мислене и поведение не си е отишъл. Пример за това е начинът, по който функционират и до днес образователната и здравната системи. Задава ли се ново поколение млади и образовани български политици с модерно мислене, което може да промени начина и правилата, по които се прави политика в България?

Ние, десните хора, не делим политиците и хората на млади и стари, а на можещи и неможещи. При нас в „Синята Коалиция” са събрани част от най-добрите български политици, от които ние, по-младите, можем да се учим на политика. По време на управлението на кабинета Костов бяха постигнати много неща, практически от този момент до настоящата световна криза България беше в постоянен подем. Тогава, обаче, имаше две системи, за които не стигна времето да бъдат реформирани – образователната и здравната. Там са нужни реформи. Истината е, че след 2001 година реформите в тези две системи бяха спрени. Следващите правителства нямаха политическата воля или смелостта да ги довършат, защото всяка по-сериозна реформа е свързана с трудности и опасност от социално недоволство. Политика със страх не се прави.

Кандидатите на „Синята коалиция” поеха ангажимент да работят за “връщане на името” и възстановяване на доверието на България пред европейските институции. Как смятате да изпълните обещанието си? Не мислите ли, че парите от еврофондовете бяха спрени не толкова заради лоша комуникация, колкото заради липсата на административен капацитет, корупцията и зависимостта на съдебна система от политически натиск?

Българската съдебна система се нуждае от реформа – и то от спешна реформа. Престъпниците в България са безнаказани, дори повече – те сякаш се сраснаха с политическия елит и за народа са все по-трудно различими от тези, които избира и на които се доверява. Европа вече не вярва в опитите на управляващите, които симулират дейност в тази насока. Безпрецедентното спиране на еврофондовете беше звучен шамар за тройната коалиция, но дори то не я стресна. България се нуждае от коренна промяна – просто каквото и да се прави, настоящите политици са тотално компрометирани в очите на ЕС. Ние ще се опитаме да върнем доверието на нашите европейски партньори в България чрез драстични мерки срещу корупцията, ускорено разследване на всички злоупотреби и осъдителни присъди за всички виновни. Това са все неща, които вече сме правили и ще направим пак.

Откриването на кампанията на „Синята коалиция” за евроизборите премина в еуфорична атмосфера. Смятате ли, че след всички разочарования на прехода все още е възможно един политически проект да вдъхнови хората и да ги обедини в преследването на общи цели?

Синята идея е жива и в момента става все по-популярна. Ясно е, че хората искат промяна – която само автентичната десница в лицето на „Синята Коалиция” може да им даде. Доказателство за това са препълнените зали, които ни посрещат в цялата страна. Най-показателен е фактът, че залата на Операта в Бургас беше препълнена – нещо, което не се случвало там през последните 20 години. Дори и през 1997 година, когато ОДС беше на гребена на вълната, залата е била полупразна.

Една от причините за внушителния изборен успех на Барак Обама бе неговата способност да използва новите технологии, на първо място Интернет, за да общува директно с хората. Кои са „местата” в Мрежата, където можем да научим повече за вас, ДСБ и Синята коалиция, както и да се свържем с вашите кандидати за евродепутати?

Ние правим една изключително силна интернет кампания. Информация за всеки от кандидатите можете да намерите на сайта на „Синята Коалиция”, както и на сайтовете на партиите от коалицията. Самите ние пътуваме из цялата страна за да се срещнем и да разговаряме с максимален брой хора. Даваме дежурства на изградените информационни точки не само на територията на София, но и на цялата страна. Реално нашата кампания е на улицата, между хората.

Повечето български избиратели казват, че вярват на европейските институции. Същевременно избирателната активност в България на изборите за Европарламент през 2007 г. беше едва 29.2%. Изглежда, че за преобладаващия брой българи Европейският парламент има морален авторитет, но не и способността да влияе пряко върху живота им. Как бихте убедили хората, че е важно да се гласува на 7-ми юни?

Тези избори, разбира се, ще бъдат в сянката на изборите за национален парламент, но в никакъв случай не бива да се подценяват от гласоподавателите. Проблемът тръгва от там, че масата хора наистина не се интересуват особено от политическия живот в страната. За много от тях ЕС си остава една сложна структура с неясни функции на основните й институции. На практика, обаче, е повече от важно какви хора изпраща България в Европейския парламент, защото те ще бъдат призвани да подобрят имиджа на страната ни – не с празни приказки, а с конкретни дела.

Иначе истината е, че в момента реалната битка е за демокрацията в държавата. Управляващите се опитват да наложат един модел на „Путинизация” на България. Модел, в който се отнема свещеното право хората да сменят управляващите, когато не са доволни от тях.

Как смятате да накарате младите хора да гласуват за Европейския парламент?

Младите хора трябва да знаят, че от тях зависи как ще изглежда България в бъдеще. Не бива да допускат другите да решават вместо тях. Зная, че това звучи прекалено изтъркано, но е факт. Нека излезем от апатията и да спрем да мислим, че нищо не зависи от нас. Самият аз съм показателен пример – млад човек, който намери съмишленици в една модерно мислеща партия и промени нагласата си към политиката. Сигурен съм, че и на тези избори голяма част от младите хора просто ще игнорират гражданското си задължение да гласуват, затова искам още веднъж да им напомня – това само ще увеличи силата на останалите гласове. Лесно е да отричаш всичко и да бездействаш, трудно е да направиш избор и да действаш. Сега сме на прага на нов световен ред, време е и българската младеж да стане по-отговорна и ангажирана към обществото.

Какви ще бъдат вашите политически цели и приоритети, ако влезете в Европейския парламент? В кои области смятате, че можете да допринесете най-много?

За мен приоритет ще бъде изготвянето на обща, европейска енергийна политика. Нещо, за което ние от ДСБ пледираме от години. Това е от стратегическо значение за България – за да бъдат избегнати кризи, подобни на тази през месец януари. Друг важен приоритет ще бъде подпомагането на усилията на Украйна и Грузия за членство в ЕС и НАТО, както и укрепването на евроатлантическата връзка.

Как си представяте България в близките години? Каква България искате да видите в Европейския съюз?

България е пълноправен член на ЕС и вече е крайно време да започне да се държи като такъв. Тя трябва да работи активно в изготвянето на европейската политика, тъй като това вече е и нашата „вътрешна” политика. България трябва да се превърне в просперираща страна и отново да бъде „добрият пример” на Балканите. През последните 8 години ние изгубихме ролята си на „локомотив” на демокрацията в балканския регион. Роля, която трябва да си върнем, за да може да се гарантира демократичното развитие и сигурността на целия регион.

В икономически план светът е в криза, но вече е насочил погледа си към Източна Европа като евентуална инвестиционна цел в един последващ етап. Това е добра възможност и за нашата страна, която може да си осигури добър икономически растеж и стабилно развитие – стига управляващите да погледнат стратегическите, вместо своите лични оперативни интереси.

Време е” е мотото на „Синята коалиция” в кампанията за европарламент. За какво е време в българската политика?

Време е България да бъде управлявана от хората, които през годините са доказали, че могат да го правят. Време е за добрите! Хората, които са част от „Синята Коалиция”, направиха членството на България в ЕС възможно. Когато г-н Костов пое поста министър-председател, страната беше фалирала, а държавността беше упаднала. Само две години по-късно ЕС ни покани да започнем преговори за присъединяване, визовият режим за български граждани падна. През годините ние сме доказали, че знаем как да направим така, че нещата реално да се случват. Време е България да бъде върната на „европейския коловоз”, от който бившите комунисти се опитаха да ни отклонят.

***

Юсеф Дакак е роден през 1984 г. в София. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство в София (бакалавърска степен, 2008 г.). Учи магистратура “Управление на международни проекти” в УНСС. Бил е на стаж в управление “Емисионно” на БНБ, където е изследвал Европейския икономически и валутен съюз. Член на ДСБ от 2006 г. Заместник-председател на район “Панчарево” и член на Изборния щаб за 23 МИР – София. Владее английски, арабски, италиански и френски език.

http://e-comedia.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com