Популярни публикации

събота, 23 май 2009 г.

Нов албум "Back to my love" на джаз певицата Йълдъз Ибрахимова

Джаз певицата Йълдъз Ибрахимова с нов албум на "Перперикон"

Източник: Snews.bg

Публикувано: 08:43 / 23.05.2009


Джаз певицата Йълдъз Ибрахимова ще продуцира новия си албум "Back to my love" за пръв път в България в рамките на деветото издание на Международния фестивал“Перперикон“ в Кърджали.
Концертът й ще е на 26 юни 2009 г. на сцената на Драматично-куклен театър "Димитър Димов" в града. Това ще бъде третият концерт на Ибрахимова във фестивала. Тя е един от първите носители на престижната награда "Златен Перперикон". За мен този албум заема много особено място в кариерата ми, защото е първи албум с класически джаз. Посвещавам албума на паметта на съпруга ми. Заглавието е "Back to my love" или "Връщане към моята любов", сподели наскоро по bTV Йълдъз Ибрахимова. Деветият международен фестивал "Перперикон" ще се проведе от 22 до 30 юни 2009 г. в Кърджали. И тази година той ще бъде под патронажа на президента на България Георги Първанов. Фестивалът ще бъде открит с мега-спектакъла на Нешка Робева "Арамии" на спортна площадка "Арена Спартак". В седмицата около Еньовден тук ще си дадат среща различни видове изкуства – театър , музика, кино, ще гостуват известни творци от страната и чужбина. И този път ще бъдат връчени награди за принос към европейското и българското изкуство “Златен Перперикон". По традиция това ще стане в тронната зала на двореца Перперикон на специална церемония . Вече са номинирани трима души , но техните имена ще бъдат обявени непосредствено преди 27 юни . Входът за всички спектакли и концерти ще бъде безплатен . Билети ще се продават единствено за “Арамии” и концерта на Йълдъз Ибрахимова. Домакин на проявите е Драматично-куклен театър "Димитър Димов".http://www.snews.bg
-
Йълдъз Ибрахимова: Как бързо минаха тези 30 години!

Йълдъз Ибрахимова: Как бързо минаха тези 30 години!Йълдъз Ибрахимова е сред тези изпълнители, които свободно могат да избират между различни стилове в джаза, класическа музика, спонтанната импровизация или автентичния фолклор.

"Вирджиния Рекърдс" издаде юбилейния албум на примата на българския джаз - Йълдъз Ибрахимова, озаглавен "30 години на сцената". През 2006 г. се навършват точно 30 години от първата голяма сценична проява на Йълдъз, когато тя дебютира с "Биг Бенд"-а на Българското Национално Радио на фестивала във Варна (1976).

През 2006 г. отбелязваме една 30-годишна кариера, в която Йълдъз Ибрахимова покори не един или два професионални върха; преживя драматични моменти в човешки план под името Сузана Ерова; разчупи редица стереотипи и разми музикални жанрове, за да можем днес да говорим за "стила Йълдъз Ибрахимова". Това са години, през които тя не само че не се плашеше да експериментира, но и създаде нови стандарти за всички нас.

- Кое си спомняш най-ярко от дебюта си на сцена преди 30 години с Марио Станчев?

Примата на българския джаз - Йълдъз Ибрахимова- За мен този дебют беше вълнуващ, защото Марио "официално" ме представи на публиката в джаз клуба под Операта. Въпреки че тогава бях последен курс студентка в Консерваторията, където пеех класика, а извън нея пеех джаз, имах доста голям "стаж" пред публика - детска музикална школа, музикално училище и Консерватория. Бях получила общо 14 години музикално обучение.

- Дори и след 3 десетилетия не спираш да експериментираш. Смяташ ли, че има нещо, което все още не е открито в съвременния джаз?

- Мнoгo неща са вече изпяти, но сигурно има какво още да се изпее.

- Коя е твоята пътеводна светлина през цялата ти кариера?

- Обичта ми към музиката, към пеенето.

- Много или малко са 30 години на сцената?

- И много, и малко - как бързо минаха тези 30 години, а има още толкова много да се прави.

- Наричат те "звездата на България и Турция". Ласкае ли те това?

- Хората обичат да слагат етикети, приятно е за човек да слуша подобни приказки, но не е най-важното.

През 2006 г. отбелязваме една 30-годишна кариера!- Коя е най-енигматичната личност, с която си работила?

- Петър Ковалд, Антойне Херве.

- Смяташ ли, че българският джаз може да достигне някога нивото на американския? Все пак джазът е създаден именно в Америка.

- Ако става дума за стандартен джаз, за българските музиканти, които живеят в България, е изключително трудно.

- Кои са трите най-важни неща в живота ти?

- Лично за мен - да съм здрава аз и всички мои близки около мен, обичта и уважението ми към моите приятели, любовта ми към природата, към нашия прекрасен свят.

- Какво ти помага да се заредиш с енергия на сцената, а и извън нея?

- Положителното мислене.

- Разкажи ни повече за новата си двойна колекция, с която ще ознаменуваш твоя юбилей. Как се роди идеята, имаше ли трудности при осъществяване на проекта?

Йълдъз Ибрахимова покори не един или два професионални върха- Имах събран доста музикален материал от мои албуми, излезли в България и други страни, концертни записи. Реших на юбилейната си година да направя подбор, който бе доста труден. Събрах избраното в два диска -"Classics & Jazz" и "Балканатолия".

- Какво може да задържи младите хора в България в тези трудни времена?

- Подходяща работа и заплата за нормален живот.

- Има ли я още българската духовност?

- Предполагам и се надявам, че я има.

- Какво ще пожелаеш на себе си и на почитателите си през новата година?

- Нека новата 2006-та година бъде по-добра от предишната, да е здрава, благодатна и щастлива.
За много години. Същото желая и на вас. Всичко добро.Info

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com