Популярни публикации

събота, 30 май 2009 г.

Kircaali haber:

ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО: ИМА ВРАЖДЕБНА ПОЛИТИКА СПРЯМО МЮСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

В декларация Главното мюфтийство, 16-те районни мюфтийства и около 1450-те мюсюлмански настоятелства изразяват безпокойство заради оскърбителните, заплашителни и обидни действия срещу мюсюлманската общност, разиграли се през изминалите месеци.

Ето част от нея:

Мюсюлманското изповедание бе превърнато в мишена на недалновидни политики и празнословни политици.

Това представлява заплаха за обществения мир.

С надежда за намиране на разумно и трайно разрешение на проблема, ние отправяме предложение за начало на диалог с българските държавници и цялото българско общество.

Мюсюлманите в България винаги са били съвестни граждани, зачитащи Конституцията и законите на Република България.

Мюсюлманската общност няма да се поддаде на провокациите на политици, целящи дестабилизиране на страната чрез оклеветяване на мюсюлманите, които се стараят единствено да запазят културно-религиозната си идентичност и историческото наследство, завещано им от техните предци, обитавали тези земи от столетия насам.

Под претекст, че напоследък сред мюсюлманите се развиват "крайно радикални" тенденции, в България се полагат основите на политика на потисничество, насочена към същите тези граждани.

Това е проява на недобронамерена и враждебна политика.

Докато се води такъв род политика, ние категорично отказваме да приемем изкуственото и умишлено разделение на мюсюлманите на "радикали" и "традиционалисти".

Мюсюлманите в България, които все още се опитват да изтрият следите на духовния разпад, до който доведе комунистическият режим, днес са поставени под психически натиск, като биват обвинявани в "изповядване на радикален ислям".

Свидетели сме на това как политиката на натиск, водена през 20 век, продължава и днес, но прикрита зад лозунга за предпазване от "радикален ислям".

Негативното и предубедено отношение към официалното представителство на мюсюлманското вероизповедание и мюсюлманската общност изкарва на показ враждебността и омразата на някои политици и политически партии.

Институциите, отговорни за сигурността на държавата, почти безкритично, на доверие приеха неоснователните и голословни твърдения, които някои безотговорни политици подхвърлиха с цел трупане на дивиденти и ние оценяваме това като провокация, застрашаваща вътрешния мир и накърняваща конституционния принцип за равноправие между всички граждани.

Смятаме, че тези явления са тревожни от гледна точна на спокойствието и добруването на
нашата страна, и с огорчение наблюдаваме толерирането на подобен подход в една "демократична" страна, член на Европейския съюз.

На мюсюлманското изповедание не се разрешава и изграждането на Ислямски културно-образователен и административен център в гр. София.

Центърът е от изключително значение за осигуряването на академична акредитация на Ислямския институт, който е единственото висше учебно заведение за изучаване на исляма в страната.

Все още няма отговор на молбата ни за разрешение на строеж, внесена преди пет месеца.

В София има една действаща джамия, която не може да задоволи нуждите на 25-30 хил. мюсюлмани, живеещи в столицата.

Разглеждането на молбата ни за изграждане на втора джамия в гр. София, внесена в Столична община, остава без задоволителен отговор.

Призивът ни не е насочен срещу конкретни субекти. Това е своеобразен апел към всички държавници, политици, общественици, хора на изкуството, интелектуалци и към цялата българска общественост да си подадем ръка, за да изградим едно ново, модерно и съвременно отношение, с което да сложим край на разделението на обществото ни по религиозен, етнически, расов и политически признак.
-
ОТКРИХА С ФОЙЕРВЕРКИ ФОНТАНА В ЦЕНТЪРА НА МОМЧИЛГРАД

В сряда вечерта момчилградчани откриха обновения фонтан в центъра на града. Съоръжението е построено преди около трийсет години, но двайсетина години не е функционирало.
Мажоретният състав на СОУ „Отец Паисий” в Кърджали, който водеше шествието на 24 май в София, даде старт на празника в Момчилград. Изпълнението на девойките събра на централната улица десетки жители на общината.
Публиката аплодира и по-малките изпълнители – момичетата от Обединения детски комплекс в Момчилград и групата за фолклорни танци към читалище „Нов живот” в Момчилград.
„ Фонтанът без вода изглеждаше много неугледно. Той попада в района на градския парк, за който общината спечели и изпълни проект по САПАРД”, каза при откриването кметът на общината Ердинч Хайрула. Той обясни, че е нямало възможност съоръжението да бъде възстановено по проекта за парка. Затова преди 2 години е решено строителните и ремонтните работи да бъдат извършени по линия на общинския бюджет.
Много повече средства са нужни за възстановяване на другия фонтан в Момчилград – пред читалището. Общината ще се опита да направи ремонта по проект, тъй като финансирането не може да се случи чрез общинския бюджет.
Ердинч Хайрула използва възможността да покани всички присъстващи на 29 май вечерта на фестивала „Нощтта на Орфей”. Той ще се състои до тракийското светилище на Орфей край момчилградското село Татул. Специални гости са Елица и Стунджи. Фестивалът се провежда традиционно през май и е част от дните на културата, които общината отбелязва всяка година.
-
„КЪРДЖАЛИ ХАБЕР” Е НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ ВЕСТНИК ОТ ИЗДАНИЯТА НА ТУРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРИЯ

НА ВТОРО МЯСТО СЕ НАРЕЖДА ВЕСТНИК „ЗАМАН”, А НА ТРЕТА ПОЗИЦИЯ Е СПИСАНИЕ „МЮСЮЛМАНИ”

Месечното издание на турски език "Кърджали хабер" (Новини от Кърджали) е най-четен от турците в страната, стана ясно след национално представително изследване на турската младеж в България. „Кърджали хабер” се списва от местни журналисти от турски произход и се стреми да дава изчерпателна информация за живота на мюсюлманското население в региона. Главен редактор на месечника е Мюзекки Ахмед, а редакционният екип включва още Дурхан Али, Хабибе Хасан, Байрам Кушку, Мустафа Байрамали, Байсе Хасан, Мюмюн Тахир и журналистът от „Арда нюз” Гюнер Шюкри. Първият брой излиза през месец декември 2007 година и е посветен на „Тюркян чешма” край Бенковски. За година и половина месечникът има вече над 1 000 абонамента. С всеки изминат ден желаещите за абонамент се увеличават, както от региона, така и от страната. Издателите очакват в най-скоро време „Кърджали хабер” да има 2 000 редовни читатели. Най-четеният вестник е издание на „Сени прес”.

На второ място в анкетата се нарежда вестник „Заман”, а на трета позиция е списание „Мюсюлмани”. Проучването е направено, за да се установи аудиторията на печатните и електронните медии на турски езики - през април – май 2009 г. Най-голямата аудитория на печатните медии е на средна възраст. Най-голям е делът на читателите на преса в градовете.

Крайните резултати от анкетата:
1. вестник „Кърджали хабер” (72%)
2. вестник „Заман” (31%)
3. списание „Мюсюлмани” (18%)
4. списание „Алев” (9%)
5. списанията „Кайнак” и „Юмит” (6%)
6. списание „Мозаик” (4%)
7. списание „Хошгьору” (1%)

Гюнер ШЮКРИ
Снимка: Авторът

1 коментар:

  1. тоя тъп трактурист кво се прави на редактор, та чак и главен,не го лий срам от хората..ей, бабамолу иди да си купиш поне една диплома, зер и твоите шефоже са по тъпи оот тебка. да ви го тура на простаците

    ОтговорИзтриване

portalturkey@gmail.com