Популярни публикации

вторник, 26 май 2009 г.

Бившият шеф на политическата полиция в България:"Най- лошото е насилственият характер при смяната на имената на турците в България"

Бившият шеф на политическата полиция в България:

Димитър Иванов: Няма да има втори Възродителен процес.

26 май 2009, 09:04

София, България

Всякакви приказки и опити за връщане на Възродителния процес са просто политическо заиграване и нищо повече, смята Димитър Иванов, бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност (политическата полиция в България), издател на в."Земя".
Държавна сигурност не беше инициатор на Възродителния процес, заяви той по бТВ тази сутрин.
Иванов обясни, че години преди началото на процеса Централният комитет на БКП е правил разработки относно етническия състав и етническото бъдеще на България. Според него е имало различни виждания за приобщаване на националните малцинства, най-вече на турското и ромското. Избухването на Възродителния процес в края на 80 – те години беше изненада за всички, коментира Иванов. По думите му с идеята на БКП не е бил съгласен тогавашният началник на Шесто управление на ДС генерал Петър Стоянов и това дори е довело до освобождаването му от поста. Може ми замисълът на архитектите на това дело не е бил толкова лош, но винаги е нужно една цел да се изясни, да е известен инструментариума, с който ще се постигне и да е медийно подплатено, а тези фактори липсваха при Възродителния процес, каза Иванов. Той добави, че тогава българските медии не са писали за това, с изключение на възторжени коментари колко бързо турците сменят имената си и как искат да се приобщят. Според него най- лошото при смяната на имената е бил насилственият характер. Животът в смесените райони е едно, а политиката, която се провежда е съвсем друго. Сигурен съм, че тази травма вече е изживяна, защото се смениха поколения и репресираните граждани от турски произход получиха реабилитация и извинение, коментира Иванов.

Той посочи още, че първата причина да падне комунизмът в България е било загниването на политическата система в СССР, което се отрази на целия комунистически блок. Втората причина е политиката на САЩ, третата е умората на Тодор Живков, изчерпването на идеи и предаването на млади политици на повече правомощия, обясни още Иванов. Той добави, че има няколко номинации за архитект на прехода. Първата е на Андрей Луканов, той беше лош практик и човек, който до края на живота си не може да се освободи от личните с пристрастия – силно да любиш и силно да мразиш, поясни Иванов. Вторият с претенции на архитект е Иван Костов. Според Иванов Бойко Борисов е поредното превъплъщение на българската национална енергия. Точно какво е той ще разберем, когато влезе във властта, добави Иванов. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com