Популярни публикации

неделя, 24 май 2009 г.

Защо Доган прави комбина с комунистите - тези, които с танкове в къщите ни влязоха?

Няма да е изненада, ако се окаже, че Доган и Първанов са създали "Атака", за да има с какво да плашат турците и да ги държат под строй.

МВР - под контрола на закона


24 май 2009, 12:48

"Голямата екскурзия"

Лилия Тодорова, БЛИЦ

Да бъде поставена дейността на МВР, особено на Държавна сигурност, под контрола на закона - това записали в чл. 17 от програмата си създателите на Демократичната лига за защита правата на човека през 1988 година - няколко години след насилственото преименуване на хората от турския етнос, назовано от тогавашната власт "възродителен процес", и месеци преди изселването на близо 350 хиляди човека в Турция, останало в съзнанието на съвременниците с двусмисленото определение "голямата екскурзия".
В пожълтелите страници, донесени тези дни от секретаря на организацията Сабри Искендер, пише още: "Чл. 23 Осигуряване на толерантно отношение на държавата към националните малцинства и религиозните общности с цел възвръщане на доверието помежду им" и "Чл. 24 Премахване на страха и отчуждението от държавата, както и разединението между националните малцинства и основното българско население".
Опитът им, събран по затворите, подсказвал на основателите на лигата, че всички действия трябва да са легални и че външният свят трябва да знае за тях, така няма да има опасност да изопачат целите им и да настройват населението с "Вижте ги турците какво правят". Затова изпратили програмата на Тодор Живков, на председателя на Народното събрание и на главния прокурор, на "Работническо дело, "Отечествен фронт и "Земеделско знаме", а също и на английското посолство в София. Това не ги спасило от експулсация още в началото на гладните стачки и демонстрациите срещу режима. Някои от тях сега дойдоха за първи път в България, поканени от студенти по социология и от Българския хелзинкски комитет на семинар под наслов "Срещу политическия монопол върху историята. Другият разказ за майските съпротиви - 20 години по-късно". Идеята е в дебата да се проследи играта на "котка и мишки" между централната власт и неформалните организации в последните месеци преди рухването на тоталитарния режим.
В село Камено поле, където бил интерниран Сабри, започнали да идват с молби да се запишат в съпротивата турци от цялата страна, освободени от страха, след като по "Свободна Европа", "Дойче веле" и Би Би Си всеки ден говорели лидерите на организацията. От ДС се усетили и започнали да връщат хората от края на селото. Но организацията вече се била разраснала, оформили се структури по окръзите. "Като пренасяхме документите нощем, в едната ръка винаги имах запалка - да изгоря всичко, ако ни спрат за проверка", спомня си Али Орманлъ.
На 8 или 9 май от ДС забрали Мустафа Юмер и Орманлъ, закарали ги на влака и ги депортирали в Турция. Изгонили ги от България, без да кажат на близките им, без багаж и пари. С 20 долара изпроводили през румънската граница към Австрия Хайретин Алиев. Сабри Искендер тогава написал протестно писмо: "Гражданино Живков, крайно време е да се откажете от асимилаторската си политика спрямо турското малцинство в България". Пратил копие до в. "Труд". Два дни след това дошли и за него и го изселили. На 17 май бил вече в Турция и по "Свободна Европа" чели неговото писмо. Тогава негов приятел му разказал как комшия българин коментирал: "Ей, от турците ни отърваха руснаците, а сега от руснаците ще ни отърват турците".
"20 години живея в Турция - една дума не съм чул срещу България. И това не е от носталгия, а е вътре в сърцата", твърди Ибрахим Рунтов, дошъл на срещата заедно с баща си Рамадан Рунтов, един от доайените на съпротивата, влязъл в затвора още при първата вълна за преименуване през 1964 година. По късно в Старозагорския затвор се засякъл с Ахмед Доган, за когото още тогава се знаело, че е с комунистите.
Доган не се ползва с доверие сред лидерите на турската съпротива. "И при нас стана като при вас, българите. Първите паднаха в кърви, вторите станаха първи", обяснява гледната точка на изселените Ибрахим. Той самият идва често в България, защото е спортен мениджър и урежда трансфери на български футболисти. "90 на сто от приятелите ми са българи", кълне се Рунтов. В същото време към политиците от ДПС не храни добри чувства - "но така е, като за нещастие сложихме този нещастник начело на организацията". Според него няма да е изненада, ако се окаже, че Доган и Първанов са създали "Атака", за да има с какво да плашат турците и да ги държат под строй.
"Всеки е чувал твърдението, че няма междуетническо противопоставяне между българите и турците и че недоверието се насажда от политиците. За съжаление това е вярно", каза пред участниците някогашният дисидент и първи президент след промените Желю Желев. За това кой срещу кого и какво е прозвуча като илюстрация ядосан глас от залата: "Защо Доган прави комбина с комунистите - тези, които с танкове в къщите ни влязоха?".
Лилия Тодорова, БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

portalturkey@gmail.com